Pěstitelská pálenice Císler

Naše pravidlo: z Vašeho ovoce, Vaše pálenka. Destilace - nejlepší způsob uskladnění ovoce.

Příprava kvasu

1. Ovoce
Jaké ovoce je vhodné pro kvašení a následné pálení? U nás na Šumavě a v Českém lese jsou to švestky, hrušky, jablka, blumy, mirabelky, plody jeřábu, třešně, meruňky, broskve, hroznové víno.


2. Sběr
Sbíráme jen ovoce dobře vyzrálé, či přezrálé, zdravé (nesmí být nahnilé nebo plesnivé, může být červivé), čisté, bez listí, trávy, hlíny a jiných nečistot.


3. Úprava ovoce
Ovoce před samotným kvašením upravujeme takto:
třešně: odstopkovat a pomačkat
meruňky: pomačkat
broskve: odpeckovat a pomačkat
švestky: pomačkat
hrušky: podrtit
jablka: podrtit
Upravené ovoce ukládáme do kvasných nádob, které plníme pokud možno maximálně do dvou třetin objemu. Nádoby mohou být plastové či dřevěné. Vždy jen vymyjeme a zbavíme případných zaschlých nečistot. Je samozřejmé, že nádoby nesmí být od chemikálií, barev atd. Nádoby by měly mít objem 50 a více litrů!


4. Kvašení
Naplněné bečky přikryjeme víkem nebo igelitovou folií a umístíme je do míst, kde nedochází k větším výkyvům teplot (pokud možno do 20stupňů celsia), ideální okolo 12 stupňů. Bečky postavíme na dřevěný rošt z důvodů úniku tepla – kvašení je pomalejší a celý proces probíhá samovolně. Po několika dnech se na povrchu vytvoří deka, kterou nenarušujeme, neboť tvoří přirozenou ochranu proti infekci a zabraňuje úniku alkoholu. Po celou dobu kvasem nemícháme a bečkou nehýbeme. Letní ovoce kvasí 4 až 6 týdnů (záleží na teplotě), pozdní ovoce (švestky, hrušky, jablka) kvasí 8 až 12 týdnů, závisí na teplotě. Kvašení je ukončeno, když už neuniká oxid uhličitý. Vyzrálý kvas má zdravou vůni, šťáva není sladká. Deka se začíná propadat. Tuto je vhodné zachytit, než se propadne. V tomto momentě se objednáváme na pálení.


5. Případné uskladnění
Zdravý vyzrálý kvas je možné uskladnit (jsou-li termíny v pálenici obsazené) více týdnů. Opět zaleží na teplotě místnosti, kde je kvas uskladněn. V takovém případě je vhodné zamezit přístupu vzduchu ke kvasu. V letním období se doporučuje zpracování kvasu co nejdříve. Mrazem se kvas nepoškodí.


6. Množství
Minimální množství kvasu pro pálení musí být 50 litrů. Kapacita zařízení je 150 litrů, doba pálení je asi dvě hodiny, ze 150 litrů kvalitního kvasu se vypálí 15 litrů 50% čistého alkoholu.


7. Zákon
Podle ustanovení § 4., odst. 5, zákona č.61/1997 Sb. může osoba a osoby s ní tvořící společnou domácnost vypálit (nechat si vypálit) 30 litrů 100% alkoholu. Výše uvedené osoby nesmí tento alkohol dále prodávat.
poznámka: 30 litrů 100% alkoholu představuje např. 60 litrů 50% alkoholu.


8. Po pálení
Alkohol si odnesete ve vlastních skleněných či plastikových lahvích. Čerstvou pálenku necháme přibližně měsíc "vyvětrat". Hrdlo láhve přikryjeme kusem látky, aby se dovnitř nedostaly "vinné mušky". Destilovanou vodou můžeme zředit na požadované
procento alkoholu. Koeficienty najdete v lihové tabulce. Můžete si nechat zadarmo naředit v palírně!


9. Dodatek
Kvalita Vaší pálenky je závislá především na kvalitě vašeho kvasu. Různé pálenky se nazývají podle druhů ovoce, ze kterého byly vypáleny, jsou to:
třešňovice: z třešní
meruňkovice: z meruněk
slivovice: ze švestek
hruškovice: z hrušek
jablkovice: z jablek


10. Moudro
Kudy teče, tudy léčí.
Ráno stopečku, večer stopečku, nikdo není pro ostudu a spotřebujete 36 litrů.
Zkapalnění – nejlepší způsob uskladnění ovoce.


NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMÁCÍHO KVASU

Živná sůl (bílé krystaly- výživa pro kvasinky) - nasypat přímo na ovocnou kaši.

Kvasinky (světle hnědé) 10 dkg cukru zalít 0,5 l vody z rychlovarné konvice, rozmíchat, nechat zchladit na teplotu 35 – 37 °C a do toho zamíchat kvasinky. Asi po 10 minutách vzejde kvásek, ten nalít na ovoce a vše promíchat.

Sud stojí na prkně (polystyrenu), aby nešlo do podlahy teplo z kvašení, sud dobře uzavřít, né na pevno, ale víko doporučuji omotat „střeč“ folií, aby se zabránilo průniku octomilek (ty zničí kvas). Doporučená kvasná teplota 15 °C. Nesmí klesat na 5°C - zastavuje se kvašení. Sudy přikryjte dekou (starým kabátem) a nechte odpočívat.

Kvasné nádoby plnit jen 70 – 80 %  z důvodu zvětšení objemu.

Hrušky 8 týdnů ; Jablka/Švestky 10 – 12 týdnů

Před manipulací se sudem kvas zkontrolovat, zda-li je na povrchu nečistota nebo plíseň. Tu opatrně odstranit, aby manipulací nepropadla nečistota do kvasu.

Ovoce vždy rozmělnit na kaši. Když nemáte kvasinky lze nahradit kváskem z droždí. Na 50 l sud použijeme 2 kostičky kvasnic nebo 2 sáčky sušeného droždí.

Objednávky: Úterý / Čtvrtek / Sobota 10-17 (jsem u sešitu)

tel: 602 549 887