Jak připravit kvas pro tu nejlepší pálenku

Jak připravit ovoce

Ovoce musí být dobře vyzrálé až přezrálé a samozřejmě zdravé.

Nesmí být nahnilé nebo plesnivé, ovšem může být červivé.

Ovoce zbavte všech nečistot, jako je listí, tráva nebo hlína.

Ovoce rozmělněte tak, aby vznikla hezky jednolitá (homogenní) kaše.

Malvice (plody jablek a hrušek) je potřeba nadrtit, ale peckoviny rozmačkat tak, aby pecky zůstaly celé.

Rozmělněné ovoce uložte do čistých nádob o objemu nejméně 50 l.

Plňte však pouze do 2/3 objemu nádoby, protože při kvašení dochází ke zvětšování objemu.

Pozor, v naší pálenici broskve nebereme!

Připravte základ kvasu

Do kvasu je dobré vložit kvasinky a živnou sůl, tím se zlepší kvalita kvašení.

Kvasinky a živnou sůl můžete nakoupit přímo u nás v pálenici.

10 dkg cukru zalijeme 0,5 l vroucí vody a promícháme.

Necháme zchladnout na 35°C, až při této teplotě přidáme kvasinky (lze nahradit kvasnicemi).

Za 10 minut vám vzejde kvásek, který vlijete do nádoby s připraveným ovocem.

Živnou sůl stačí pouze vysypat do připravené směsi.

Následně vše pečlivě promícháme a stěrkou očistíme stěny sudu.

Kvas je připraven.

Jak probíhá kvasný proces

Sud postavíme na dřevěný rošt případně polystyrenovou podložku a zavřeme.

Kolem víka omotejte stretchovou fólii proti vniku octomilek do kvasu.

Ideální teplota pro kvašení je 15°C. Nesmí klesnout pod 5 °C, protože by se kvašení zastavilo.

Po dobu kvašení se sudem už nijak nemanipulujeme ani kvas nemícháme.

Doba kvašení závisí na druhu ovoce, hruškám trvá 8 týdnů, jablkům a švestkám 10-12 týdnů.

Po této době sud opatrně otevřeme a zkontrolujeme, zda se na povrchu nevytvořila plíseň.

Pokud ano, tak ji odebereme.

Destilaci nechte na profesionálech

Následně zbývá pouze zavolat v pracovní době na +420 602 549 887 a domluvit se na vhodném termínu vypálení kvasu.

Pouze dovezete připravený kvas a my se postaráme o profesionální destilaci.

Kvalitně vypálíme vaše ovoce a výslednou pálenku naředíme přesně na ten obsah alkoholu, který si přejete, ale ne pod 50 %.

Zbytky po destilaci, které se netransformují do ušlechtilého moku, bezplatně zlikvidujeme.

Když je hotovo, dáme vám vědět a vy si vyzvednete plody své tvrdé práce.

Vypálit kvas